Acerola i jej właściwości

Acerola to jasnoczerwona soczysta jagoda z dużą ilością nasion, dobrym smakiem i licznymi korzyściami zdrowotnymi, a także leczniczymi. Jest stosowany na całym świecie jako skuteczny lek na przeziębienie, katar sienny, depresję, infekcje dziąseł, próchnicę i kilka innych problemów zdrowotnych. Badania wykazały, że można ją spożywać, aby pozbyć się wielu chorób.

Korzyści zdrowotne aceroli

aliness acerolaAcerola jest powszechnie znana z wysokiej zawartości witaminy C. Spożywanie tylko kilku z tych jagód może uzupełnić zalecane dzienne spożycie witaminy C. Ponadto około 180 ml soku z aceroli zawiera tyle samo witaminy C, co 14 litrów soku pomarańczowego. Będąc bogatym źródłem witaminy C, acerola może zatrzymać szkorbut, który jest spowodowany niedoborem tej witaminy. Zawartość witaminy A w małej jagodzie aceroli jest równa całej marchewce. Można z łatwością zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, jedząc 1 lub 2 jagody dziennie. Tak więc może być również stosowana jako naturalny suplement witaminy A. Ze względu na wysoki poziom witaminy A pomaga poprawić wzrok. Pomaga również zapobiegać krwotokom siatkówki, a także powstawaniu zaćmy. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Oprócz witamin C i A, aliness acerola zawiera również wiele innych składników odżywczych, które są niezbędne do utrzymania normalnej funkcjonalności organizmu. Należą do nich witaminy z grupy B, minerały i elektrolity (żelazo, magnez, potas, wapń, cynk, miedź, fosfor itp. .), kwas jabłkowy, cukry, błonnik pokarmowy, białko, lipidy, kwasy tłuszczowe i tak dalej.

Dzięki wyjątkowo niskiej zawartości tłuszczu i kalorii acerola pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto poprawia metabolizm i zapewnia niezbędne odżywienie komórek, które są potrzebne do kontrolowania wagi i osiągnięcia optymalnego zdrowia.