Wiele osób zwraca uwagę na to co je. Wybieramy więc coraz częściej produkty zdrowe, bez zbędnych dodatków do żywności w składach, czytamy uważnie etykiety a także coraz częściej wybieramy produkty ekologiczne, pochodzące z polskich upraw i produkcji. Do kategorii żywności, którą chętnie wybieramy tą pozbawioną chemii i oprysków zaliczyć należy warzywa. To one powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety.
Smak pochodzący z najlepszych produkcji warzyw
Jak wszyscy wiemy, warzywa są świetnym źródłem witamin i mikroelementów. Powinniśmy więc jeść je codziennie. Regularnie spożywane w odpowiednich ilościach wpływają korzystnie na nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie. Warto wybierać te pozbawione oprysków, chemikaliów. Możemy również wybierać te ekologiczne, z certyfikatem nadanym przez Komisję Europejską. Szukajmy na opakowaniach znaczka zielonego listka – to międzynarodowy certyfikat świadczący o tym, że producent w procesie produkcji nie używał oprysków lub pestycydów. Świetnym pomysłem będzie również kupowanie warzyw od polskich producentów, najlepiej tych pochodzących z naszego regionu. Skupmy się na wspieraniu lokalnych, małych gospodarstw których warzywa są doskonałej jakości, świeże o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Mali, lokalni rolnicy, którzy nie produkują i uprawiają warzyw na potrzeby przemysłowe dba i jakość i warunki uprawy swoich produktów. Taka produkcja warzyw pozwala na zachowanie w warzywach większej ilości składników odżywczych, witamin i mikroelementów tak potrzebnych dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Produkty takich rolników możemy zakupić bezpośrednio u rolnika lub wybierając się na targ czy ryneczek warzywny. Tam kupimy doskonałe produkty w dobrych cenach. Kupując w takich miejscach eliminujemy wysoką cenę wynikającą z kosztów magazynowania, transportu do sklepu oraz marży sklepu. Warto również zakupić u rolnika odpowiednią ilość danych warzy i rozdysponować je pośród członków rodziny lub przyjaciół.
Kupowanie warzyw od lokalnych rolników i przedsiębiorców jest wspaniałym pomysłem. Wspieramy w ten sposób rodzimy rynek, wybierając przy tym produkty pozbawione często nadmiernej ilości oprysków, chemikaliów i pestycydów. Niwelujemy w ten sposób również cenę produktu. Unikamy w ten sposób marży sklepu czy kosztów magazynowania. Możemy takie warzywa kupować na lokalnych ryneczkach czy bazarach warzywnych.