Skuteczne urządzenia chłodnicze

Zgodnie z zaleceniami sanepidu, przechowywanie świeżej żywności musi się odbywać w odpowiednich warunkach. Dotyczą one przede wszystkich mięsa, ryb, nabiału, czy produktów garmażeryjnych. Konieczne jest trzymanie ich w warunkach chłodniczych. 

Gdzie znajdziemy urządzenie chłodnicze? 

urządzenia chłodniczeTak naprawdę każdy z nas posiada w domu urządzenie chłodzące, którym jest lodówka. Jest ona przeznaczona do domowego użytku i często posiada także zamrażalnik. Urządzenia chłodnicze wykorzystywane w restauracjach, barach, czy sklepach, znacznie się różnią od tych domowych. Przede wszystkim służą one do przechowywania produktów, lub też do ich ekspozycji w zależności od wybranego modelu. W cukierniach wykorzystywane są witryny chłodnicze, które z jednej strony posiadają przeszklone ściany, a od tyłu mają zamykane drzwi, dzięki którym pracownicy mogą wkładać i wyciągać z nich torty, czy inne wypieki. W sklepach mięsnych natomiast wykorzystują poziome lady chłodnicze, które posiadają jedynie jedną półkę, na której wykładane są mięsa i wędliny. Poniżej witryny ekspozycyjnej znajdują się pojemniki szczelnie zamykane, w których można przechowywać zapasy. Jeszcze inne urządzenia mogą być wykorzystywane na przechowywanie napojów w butelkach, czy puszkach. Są to pionowe szafy chłodnicze, które posiadają w środku sporo półek dostosowanych do przechowywania napojów. Jak widać jest sporo rodzajów urządzeń, które mogą mieć różną wielkość, ale wszystkie mają wbudowane agregaty chłodnicze, dzięki którym w środku panuje stała temperatura.

W internecie bez problemów znajdziemy firmy pośredniczące w sprzedaży takich urządzeń chłodniczych. Także niektóre hurtownie produktów wymagających przechowywanie w warunkach chłodniczych umożliwiają wydzierżawienie takiego sprzętu.